İkinci el için tarih verildi! İşte fiyata göre en çok talep gören modeller

Milliyet.com.tr/ÖZEL İkinci el araç piyasası bu yılın genelinde adeta sinek avladı. Piyasada uzun bir süredir durgunluk dikkat çekiyor. Yaz ayları itibarıyla sıfır araçlarda kampanyaların hızlanması ikinci el satışlara sert fren yaptırmıştı. Sıfır otoda bayiler eylül ayında liste fiyatlarında artırıma gitti. Peki sıfırda fiyat artışı talebi ikinci ele kaydırır mı?

İkinci el piyasasında en çok hangi modellere rağbet var? Otomatik vites, benzinli ve dizel tipli araçlardan hangileri tercih ediliyor? İkinci el fiyatlar ilerleyen süreçte artacak mı?

KAMPANYA PİYASADA DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Yüksek faiz tüketicilerin ihtiyaçlarını ertelemesine ve birikimlerini mevduat olarak değerlendirmesine vesile oldu.

Bu süreçle beraber sıfır otomobilde düşen fiyatlar ve krediye erişimin oldukça güç olduğu ortamda sunulan finansman kampanyaları var olan talebin neredeyse tamamını sıfır otomobil piyasasına çekti.

‘PİYASADA 1 YILDIR BASKI VAR’

İkinci el araçta benzer olanakları yaratmak mümkün olmadığından iki pazar arasında denge kurulamadı. Bu sebeple her iki piyasada da daralma yaşanırken, sıfır satış adetleri kabul edilebilir seviyede seyretti. Ancak ikinci el piyasası üzerinde yaşanan baskı yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Düşük talep nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarında artış görülmesine rağmen ikinci el fiyatlarının sabit seyrini koruduğunu söyleyebiliriz.

‘EYLÜLDE LİSTE FİYATLARINA DÖVİZ ETKİSİ’

Döviz kurunda yaşanan bir miktar yükseliş Eylül ayı liste fiyatlarına yansıdı. Bu noktada yaşanan artışlar öngörülen ve sınırlı oranlarda oldu. Mevcut koşullarda sadece kur değil, faizler ve talep oranı da fiyatların seyrini belirleyen önemli argümanlar. Son 9 ayda döviz kurunda %10 -15 artış görülmesine rağmen sıfır otomobil fiyatları dövize paralel olarak değişmedi.

‘İKİNCİ EL SABİT KALDI’

Öte yandan ikinci el fiyatları da sabit kaldı. Dolayısıyla mevcut şartlarda döviz kuru ve faiz ortamının eş zamanlı olarak değiştiği bir ortamda beklenti harici fiyat değişimlerinden söz edebiliriz.

SIFIR VE İKİNCİ EL FİYATLARI YIL SONUNA DOĞRU ARTAR MI?

Önümüzdeki süreçte faizler ve döviz kurunda keskin değişimler olmayacağı beklentisinden yola çıkarak, yıl sonuna kadar sıfır otomobil fiyatları sabit seyrini koruyacak ya da sınırlı oranlarda artış kaydedecektir. Bu sebeple yıl sonuna kadar ikinci el otomobil fiyatlarında düşüş olmayacağı ve mevcut seyrini koruyacağı kanaatindeyiz.

‘ESKİ ARAÇLAR SIFIR FİYATLARDAN ETKİLENMİYOR’

Dolayısıyla talep benzer şekilde devam edecektir. Bu noktada sıfır otomobil fiyatlarında artış görüldüğü taktirde 3 yaşa kadar olan ikinci el araç fiyatlarında paralel hareketler görülebilir. Zira eski otomobiller sıfır fiyatından etkilenmezken, yeni ikinci el araçlar etkilendiğini söyleyebiliriz.

TARİH VERİLDİ: ‘PİYASA CANLILIK GÖSTERECEK’

Dönemsel olarak satış adetlerinde yükseliş görülse de genel manada ikinci el satış adetlerinin arzu edilen seviyenin altında olduğunu söylemek mümkün. İkinci el piyasasının tekrar hareketlenmesi gelecek dönem adına tüm sektör için oldukça önem arz ediyor. Zira bugün alınan sıfır araçlar gelecek dönemlerde ikinci el satış pazarına dahil olacağından, ikinci elde yaşanan durağanlık sıfır satışlarını da negatif etkileyecektir. İkinci el satışlarının sonbaharın son aylarında canlılık göstereceğini, 2025 yılı ilk çeyreğinde ise arzu edilen seviyeyi tekrar yakalayacağı kanaatindeyiz.

İŞTE EN ÇOK SATILAN İKİNCİ EL ARAÇLAR!

Sıfır otomobil piyasasında olduğu gibi ikinci elde de C segment sedan aile otomobilleri oldukça rağbet görüyor. Öte yandan B segment otomatik araçlar ve SUV kategorisinin de ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Son dönemde otomobilde değişen jenerasyon ve geçmişe göre daha uygun fiyatlar tüketicileri yeni otomobil almaya sevk ediyor. Bu sebeple sıfırla olan fiyat makası gözetildiği takdirde 3 yaşa kadar olan düşük kilometreli araçların hızlı satıldığını gözlemliyoruz. 2020 model ve altı araçlarda ise ortalama satış hızı 60 günü bulabiliyor.

EN ÇOK TALEP GÖREN FİYAT ARALIĞI

Talep gören yeni ikinci el otomobillerin pek çoğu 1 ila 1.5 milyon TL arasında. 3 ila 5 yaş arası ekonomik aile otomobillerine ise 750-800 bin TL fiyat aralığında sahip olmak mümkün. Bu sebeple bu fiyat aralığındaki otomobiller de ilgi görüyor. İçten yanmalı motor tercihlerinde ise son yıllarda sadece benzinli motorlar üretildiğinden piyasa büyük oranda benzinli araçlardan oluşuyor. Yakıt tasarrufu önceliği olan tüketiciler ise hibrit ve elektrikli araçlara yönelim gösteriyor. Tüm bu tercihlerde tüketicinin ortak noktası ise %80 pazar payı ile otomatik vites araçlar.”

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top